Solkräm barn 2018

Barn har extra känslig hud och behöver skyddas extra från solens direkta strålning. För mycket sol direkt mot huden kan i värsta fall innebära brännskador, (hos både barn och vuxna), större röda rodnader över kropp, som i forskning visar ett starkt samband mellan för mycket sol / brännskador och hudcancer. Det är av största vikt att skydda sig mot solens starka stålar under vår-sommar-höst (och även under vintern soliga  fjälldagar).

Bästa skydd mot farlig UV-strålning är att täcka kroppen med tunna kläder som ger högt solskydd, både keps & solhatt rekommenderas och tunna heltäckande kläder. Vid lek och bus vid stranden kan man köpa heltäckande UV-kläder som säljs utav flera större återförsäljare både online- och i vanliga butiker – att tänka på är att köpa hela byxor och heltäckande tröjor vilket är förvånansvärt svårt att köpa, då de flesta säljer kortärmade tröjor och piratbyxor som täcker lite nedanför knäna. För de kroppsdelar som inte täcks utav solkläder / solhattar är det nödvändigt att  applicera Solkräm – där det finns en rad olika varumärken som som konkurrerar med roliga figurer och annat för att locka till köp. Forbrukerrådet har nyligen gjort ett nytt test utav solkrämer där endast 8 utav 45 testade produkter får godkänt.

Zunblock - heltäckande UV-dräkt

Zunblock – heltäckande UV-dräkt

Zunblock - 2 delad UV-dräkt

Zunblock – 2 delad UV-dräkt

”Nu varnar norska Forbrukerrådet för att många krämer kan innehålla skadliga ämnen, för både hälsan och miljön.

– Vi vill inte hitta den här typen av ämnen, som kan utgöra en risk för hälsan, i produkter för barn”, källa Forbrukerrådet.no 

Godkända Solkräm barn – bäst i test!

”Forbrukerrådet har identifierat tre kategorier av problematiska ämnen: Allergiframkallande, hormonstörande och miljöbelastande. Bland solskydden för barn är det bara 3 av 13 som får grönt ljus.” – dvs. som blivit godkända under deras tester som de utfört.  källa Forbrukerrådet.no

Dessa 3 sorter fick godkänt utav Norska Forbrukerrådet  – dock innehåller alla dessa 3 sorter en lägre SPF är vad som skulle önskas.

Cosmica Kids sun sensitive SPF 30

Cosmica Kids sun sensitive SPF 30

Cosmica Kids sun sensitive SPF 30
Ingen funn Grønt smile fjes, ikon

Dermica Kids solkrem SPF 30

Dermica Kids solkrem SPF 30

Dermica Kids solkrem SPF 30
Ingen funn Grønt smile fjes, ikon

Finns att köpa här >>

Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15

Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15

Änglamark Sun lotion til barn og voksne SPF 15
Ingen funn Grønt smile fjes, ikon

SPF – Sun Protection Factor

Vad är SPF?

SPF – Sun Protection Factor är en indikation om, hur mycket längre man kan vistas i solen än utan solkräm. Barn har rekommendation att alltid ah minst 30 SPF men då det finns Solkräm med SPF 50 och SPF +50 rekommenderas att utgå från den högre SPF – dvs. bättre att gå på en högre siffror än lägre. Barns hud är känslig – så gör för vana att köpa den högsta SPF du finner i hyllan på ditt apotek eller butik men minst  SPF 30 för att skydda ditt barn känsliga hud. Solkrämer delas in 4 olika kategorier:

  • Solkräm SPF 6 – 10 ger lågt skydd
  • Solkräm SPF 15 – 20 ger ett medel skydd
  • Solkräm SPF 30 – 50 ger ett högt skydd
  • Solkräm SPF + 50 ger ett mycket högt skydd.

Vid applicering utav solkräm ska riktigt med solkräm användas och smörjas in på all hud som inte skyddas utav kläder/solkläder eller annat täckande plagg. Ett tyvärr alltför vanligt misstag är att man använder alldeles för lite solkräm – enligt Expressen.se ska en vuxen applicera 6 teskedar solkräm för skydda sig mot solens starka strålar vilket inte alltid görs enligt tidningen. Källa Expressen.se . 

Efter några timmar ute i solen eller efter bad bör man förbättra på med ytterligare solkräm för att få önskad effekt och inte riskera att bränna sig eller få solutslag. Några kroppsdelar som är extra känsliga och bör lägga på extra skydd fler gånger under en dag är, nacke, öron, läppar samt händer och fötter.

Vårguiden.se – ger följande rekommendation när det gäller solskydd för barn:

Upp till ett år:

Klä barnet i heltäckande tunna kläder och solhatt.
Håll barnet i skugga eller var inomhus när solen är som starkast, mellan klockan 11 och 15.
Använd solkräm med solskyddsfaktor 30 eller högre för barn som är äldre än sex månader. De är ofta rörligare och svårare att hålla helt i skugga. Smörj deras händer och de delar av huden som inte går att skydda med kläder.

Äldre än ett år:

Använd i första hand kläder och solhatt som solskydd.
Använd solkräm till de delar av kroppen som inte täcks av kläder.
Undvik att vara i direkt solljus mellan klockan 11 och 15, då solen är som starkast.

 


0 kommentarer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *