Fidget Spinners

Bagagetags - Modesty Blaise

Fidget Spinners – leksaken du inte klarar dig utan…

En fidget spinner är en stressavlastande leksak. En grundläggande fidget spinner består av ett lager i mitten av en design tillverkad av något av ett antal olika material, inklusive mässing, rostfritt stål, titan, koppar och plast. Leksaken har blivit annonserad för att hjälpa människor som har problem med att fokusera eller fidgeting (som de som har ADHD, autism eller ångest) genom att fungera som en frigöringsmekanism för nervös energi eller stress.

Trots att de uppfanns på 1990-talet blev Fidget Spinners ett fenomen och en mycket populär leksak först 2017. Fidget Spinners marknadsförs som en leksak med hälsoeffekter och användas främst utav skolbarn, vilket idag har resulterat att skolor förbjuder de roliga Spinnarna men argument att Fidget Spinners är en hälsofara och framför allt in distraktion i klassrummen.

Fidget Spinners - blue
Fidget Spinners – blue

Design Fidget Spinners

Fidget spinners är utformade med avsikt att lindra stress. De mest enkla Fidget spinners består utav två eller trekantig design med lager i sin mittcirkelplatta. Därefter håller man i mittkonsolen medan leksaken snurrar. Det finns naturligtvis en rad av material utav Fidget Spinners, mässing, rostfrit stål, titan, koppar – aluminium och plast leksaker. De flesta som säljs ute på marknaden är gjorda utav keramik, metal då främst rostfritt stål eller krom och/eller en hybridmodell. Lagren är ofta justerbara för designens spinntid, vibration eller ljud.

Köpa Fidget Spinners

Idag finns det en rad återförsäljare i Sverige som säljer Fidget Spinners. Ett tips är www.fyndiq.se, Partykungen.se eller varför inte Aliexpress.se om du har tid att vänta på din ny avstressningspryl.

Fidget Fingers on Youtube

Idag är Fidget Fingers ett av de snabbaste fenomen på Youtube där tusental personer lägger upp nya trick, guider och nya stressövningar för att låta världen beskåda detta nya avstressning fenomen.

Ursprung

Catherine Hettinger, en kemisk ingenjör genom träning, inskränktes initialt av några nyhetsberättelser som varit uppfinnare av fidget-spinnaren, bland annat genom mediaaffärer som The Guardian, The New York Times och New York Post . Hettinger ansökte om patentansökan för en “spinnleksak” 1993. Hettinger berättade för New York Post att tanken på leksaken kom när hon såg unga pojkar kasta stenar hos poliser i Israel. Som svar på att se det, ville hon utveckla en lugnande leksak som skulle kunna hjälpa barnen att släppa upp uppstoppad energi och “främja fred”. Hon berättade förmyndaren att ursprunget till fidget spinnaren kom när hon led av Myasthenia gravis, en autoimmun sjukdom som orsakar muskelsvaghet. Kunde inte leka med sin dotter, hon började “kasta saker ihop med tidningen och tejpen” för att underhålla henne. Det blev snart måttlig popularitet när hon började småskaliga tillverkningar från sitt hem och sålde sin uppfinning kring konstmässor i Florida.

Hettinger ansökte om sitt patent den 28 maj 1993, och slog sedan sin spinnaranordning till leksakstillverkare. Hasbro nekade dock att driva en affär efter att ha testat den på marknaden. Hettinger lät henne spinna leksak patentförfall i 2005; Om den hade bibehållits skulle den ha löpt ut 2014.

En Bloomberg News-artikel bestrider dock påståendet att Hettinger är den ursprungliga uppfinnaren av fidget spinnaren, med hänvisning till två patent advokater som såg liten likhet mellan fidget spinners som ökade till popularitet 2017 och Hettinger spinnande leksak, som beskrivs i patentet. Hettinger erkänner själv att det inte finns någon direkt koppling mellan hennes egen spinnleksak och spindelspinnare i sin nuvarande form och gör inga krav på att vara uppfinnaren av produkten, säger Bloomberg News: “Låt oss bara säga att jag hävdas vara uppfinnaren Du vet, “Wikipedia hävdar,” eller något sånt. Det är oklart vilka patent, om några, täcker fidget spinnare, och deras uppfinnare är för närvarande fortfarande okänd.

 

Leave a Reply